Wat is SPSS?

SPSS is een statistiekprogramma bedoelt om data inzichtelijk te maken en om statistische analyses te draaien. Het is in die zin niets meer dan een tool die wij gebruiken om beschrijvende statistieken inzichtelijk te maken en om verbanden en verschillen tussen variabelen aan te tonen.

Hoe werkt SPSS

SPSS bestaat uit drie schermen, de Dataset, de Syntax en de Output. De dataset bestaat uit alle data waar je je analyses op wil draaien. De Syntax is het het logboek waarin alle commando’s die jij aan SPSS geeft in worden bijgehouden. De output laat alle tabellen, grafieken en de resultaten van de analyses zien die jij in SPSS opvraagt. Je kan op twee manieren SPSS opdrachten geven. Dit kan doormiddel van de door klik menuutjes die in de werkbalk staan boven de dataset of door direct comandos in te typen in de Syntax. Als je dit laatste doet dien je wel de door SPSS gebruikte code taal te gebruiken en is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. Het bijhouden van de syntax als logboek en back up is daarintegen zeer aan te raden voor elke gebruiker.wil je meer leren over het gebruik van SPSS of hoe je verschillende analyses uitvoert kijk dan rustig verder op onze site of vul het onderstaande contactformulier in voor vragen en persoonlijke begeleiding.

SPSS aanschaffen?

Je kan SPSS aanschaffen via je bedrijf of als student. Voor studenten is het goedkoopste via surfspot, klik deze link..  Als je universiteit niet aangesloten is bij surfspot of je bent geen student, dan zal je bij IBM (de maker van SPSS) terecht moeten. Dit is een stuk duurder, maar daar ontkom je helaas niet aan. Klik hier voor de link naar IBM.

Welke versie moet ik gebruiken?

Het maakt niet veel uit welke versie van SPSS je gebruikt. Vanaf versie 19 is weinig veranderd aan de functies die jij zal moeten gebruiken als student. Echter, als je zware analyses met de AMOS add-on gaat uitvoeren of een professioneel onderzoeksbureau bent, dan is het wijselijk om de meest recente versie te downloaden.

Het programma SPSS heeft ook een trial versie, echter kan deze alleen descriptieve statistieken (gemiddelden/percentages). Als je hypothesen moet toetsen dan heb je daar niet genoeg aan en zal je een betaalde versie moeten aanschaffen.

Gratis adviesgesprek